Pensioensparen

Sparen voor uw pensioen en minder belasting betalen!

1. Sparen voor uw pensioen : geen overbodige luxe.
Sparen voor uw pensioen is geen overbodige luxe meer. Hoeveel zal uw pensioen zijn als u eindelijk 65 jaar bent geworden, u weet het niet. Wat u wel weet is dat u een stuk minder zult verdienen dan tijdens uw beroepsleven. Dit noemt men de GAP, namelijk het verschil tussen uw verdienste tijdens uw beroepscarrière en uw pensioentoeslag. Met pensioensparen kunt u deze GAP, of het verschil, deels goedmaken. Door nu jaarlijks een bepaald bedrag te sparen zult u later uzelf wat meer financiële ruimte kunnen geven. Hierdoor zal u levensstandaard niet gevoelig zakken, want er is heel wat verdoken armoede onder de gepensioeneerden.

2. Een fiscaal voordeel van 30% : waar vind je dat nog?
U spaart niet alleen voor een appeltje voor de dorst, u krijgt er bovendien nog eens een fiscaal voordeel van 30% bovenop van uw belastingscontroleur. Want voor iedere gestorte premie krijgt u 30% van deze premie terug via uw belastingen. U krijgt hiervan een fiscaal attest die u recht geeft op een aftrek in uw personenbelasting. Stel u stort 900 euro per jaar, uw fiscaal voordeel is dan 270 euro!!

3. Eenmalige bevrijdende belasting op uw 60ste.
Pensioensparen is een verhaal van geven ( 30 % ) en nemen, want op uw 60ste verjaardag wordt er een eenmalige bevrijdende belasting van 10% geheven op uw gespaard bedrag. Er is een verschil tussen de heffing op spaarverzekeringen ( tak21 ) en spaarfondsen ( tak23 ).

4. Spaarverzekering of spaarfonds.
U kan kiezen tussen een pensioenspaarplan via een spaarverzekering of een spaarfonds. Pensioenspaarverzekeringen geven u een zekerheid dat u kapitaal steeds beschermd is door de overheid en u een gewaarborgde rentevoet krijgt. U financieel tegoed is dus niet onderhevig aan beursschommelingen en zullen dan ook altijd gestaag opbrengen. Dit kan u enkel afsluiten via uw verzekeraar. Pensioenspaarfondsen geven u geen zekerheid van een opbrengst en zijn ook niet gewaarborgd door de overheid. U loopt dus de kans om minder eruit te halen dan u erin gestoken heeft. Indien de financiële instelling waar u uw plan lopen heeft failliet gaat, bent u tegoed ook kwijt. U bankinstelling zal u meestal dergelijk plan voorstellen.

U vind de financiële fiches en algemene voorwaarden op deze pagina:
AXA - Brochure Opti-plan fiscaal
AXA - Algemene voorwaarden Opti-plan
AXA - Financiële infofiche

AG Insurance - Brochure Pensioensparen
AG Insurance - Brochure Pensioensparen fiscaal
AG Insurance - Financiële infofiche